Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Graspop Metal Meeting 2016: Γενικά για το φεστιβαλ


Η σκέψη τριβέλιζε το μυαλό εδώ και ένα χρόνο, η δε τελική απόφαση πάρθηκε 2 μήνες πριν το μεγάλο γεγονός αφού οι οικογενειακές και επαγγελματικές απαιτήσεις το επέτρεψαν. Το φετινό Line-up δεν σου άφηνε και πολλά περιθώρια : 
Black SabbathIron MaidenSlayerKing DiamondTwisted SisterParadise LostAnthraxMegadethSaxonSacred ReichUdoAmon AmarthGhostΚαι ποιος δεν έπαιζε δηλαδή, η Άρτα με τα Γιάννενα μαζί και πως μπορείς να μην πάς όταν οικονομικά μπορείς να εξασφαλίσεις τα ελάχιστα απαραίτητα! Ανάλογο line-up, που είχα την μεγάλη τύχη να παρευρεθώ, ήταν το Download Fest το 2005 στην Αγγλία. Αξέχαστη εμπειρία και αυτή όπως και η φετινή στο Βελγικό Dessel όπου λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο το Graspop metal Meeting από το 1996 αν δεν κάνω λάθος. Πέντε σκηνες (Main stage 1 &2, MarqeeJupiler και Μetal Dome)

Ο καιρός ήταν πολύ κακός. Ειδικά εάν προερχόσουν από μεσογειακή χώρα όπως εμείς που έχουμε συνηθίσει αλλιώς ο καλοκαίρι, θα έβριζες. Από μικρά showers (αγγλιστί η ψιχάλα) έως και κανονική βρόχα. Μόνο την τελευταία ημέρα μας εκανε την χάρη και δεν έβρεχε και είδαμε και λίγο ήλιο αλλά ήδη η συναυλιακή αρένα ήταν ενας απέραντος βούρκος! Σε τέτοιο σημείο που σε αρκετά σημεία αν δεν πρόσεχες βυθιζόταν το πόδι σου εως τον αστράγαλο στην λασπη παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των διοργανωτών ρίχνονταν καθημερινά κομμάτια από φλοίους δέντρων και άλλα απορροφητικά υλικά που εν μέρει βελτίωναν την κατάσταση.


Το parking ήταν ένα πολύ μελανό σημείο του φεστιβάλ. Είχε προβλεφθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός από υπαίθρια πάρκινγκ αλλά από την παραμονή του φεστιβάλ (16/6) είχαν μετατραπεί σε λασπότοπους με συνέπεια την πολύ δύσκολη είσοδο και έξοδο των οχημάτων. Αρχικά λοιπόν μας έδιωχναν από αυτά με συνέπεια να ψάχνουμε σε μια απέραντη εξοχή να παρκάρουμε! Βέβαια είχαμε και την επιλογή της στάθμευσης στο Dessel, 2,5 km περίπου από την είσοδο του φεστιβάλ και με την ενημέρωση από τους διοργανωτές ότι θα αναχωρούν συνεχώς λεωφορεία από εκεί για το φεστιβάλ. Αμ δε. Αυτό έγινε για λίγες ώρες την 2η ημέρα και σταμάτησε «για λόγους δημόσιας ασφαλείας» όπως μας έμαθα. Ποδαρόδρομος δηλαδή από το αυτ/το από το Dessel για 2,5km περίπου...Μπορει να μην ακούγεται τοσο τραγικό αλλά σκεφτείτε να είσαι 10-12 ώρες στο πόδι και να πρέπει να περπατήσεις μια τέτοια απόσταση. Απλά εξοντωτικό Κατ’εμε ήταν μια απαράδεκτη παράλειψη από τους διοργανωτές η μη πρόβλεψη εναλλακτικής πρόσβασης στο φεστιβάλ. 



Τραγελαφικό δε το γεγονός ότι το βράδυ της 1ης ημέρας και μετά το τέλος της, βρέθηκαν να τριγυρνούν για ώρες σαν τα φαντάσματα πολλοί (και ο υποφαινόμενος) ψάχνοντας τα αυτοκίνητά τους αδυνατώντας να αναγνωρίσουν το μέρος που το άφησαν! Ενας Γάλλος 45άρης έβριζε τους διοργανωτές γι’αυτό ορκιζόμενος να μην ξαναπατήσει το ποδι του στο Graspop ενώ μια Γερμανίδα κλαίγοντας μας παρακαλούσε να την βοηθήσουμε (κατι που δεν μπορούσαμε να κάνουμε μια και είχαμε και τον δικο μας πονοκέφαλο αναζήτησης) μέχρι που βρήκε ένα ποδήλατο σε μια αυλή και το πήρε και έφυγε για να βρει το αμάξι της γρηγορότερα


Αφήνοντας τα αρνητικά, οφείλω να παραδεχθώ ότι η συνολική διοργάνωση ήταν πολύ καλή. Ο ήχος άψογος σε γενικές γραμμές, πολλές παροχές όπως δωρεάν φόρτιση κινητού, αρκετά wc, ιατρεία, πολλά ψυχαγωγικά όπως luna park (ακριβά όμως), μεγάλοι στεγασμένοι χώροι με παγκάκια/τραπέζια για καφέ/φαγητό και άλλα πολλά. ποικιλία φαγητού εντός του χώρου ήταν πολύ μεγάλη και ανταποκρινόταν σε όλα τα γούστα αλλά ήταν πολύ ακριβό ακόμη και για τα κεντροευρωπαϊκά δεδομένα αν αναλογιστεί κανείς ότι για thai ή donner έπρεπε να ξοδέψεις από 7-10€. 
Τα μέτρα ασφαλείας (δικαίως) αυξημένα αλλά γενικά δεν υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση ούτε στην είσοδο αλλά ούτε στην έξοδο από τον χώρο του φεστιβάλ.


Το τελικό πρόσημο είναι κατά πολύ θετικό, έχοντας απολαύσει μαζεμένα τουλάχιστον 20 μπάντες στο 3ήμερο, αν όχι περισσότερες (αναλόγως τις αντοχές σου.) Με μια καλή προετοιμασία, όπως έχω αναφέρει εδώ, η εμπειρία θα είναι αξέχαστη! 
Laten we gaan Graspop !

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Graspop Metal Meeting 2016 - Προετοιμασια/προγραμματισμος

Οδηγίες προς ναυτιλομένους- Προγραμματισμός ταξιδίου Σε αυτή την υποενότητα αναφέρονται λίγα βασικά πράγματα για τον προγραμματισμό του ταξιδίου και θα βοηθηθούν πιστεύω αρκετοί που, είτε δεν έχουν συμμετέχει ποτέ σε ανάλογου βεληνεκούς φεστιβάλ εξωτερικού, είτε θα βρουν 2-3 ενδιαφέροντα στοιχεία για το Graspop Metal Meeting . Ξεκινώντας από την εξασφάλιση εισιτηρίου για το 4ήμερο, το combi ticket όπως συγκεκριμένα λέγεται, υπήρχε διαθεσιμότητα 2 μήνες πριν για τα κανονικά εισιτήρια των 195 € αλλά τα VIP tickets ήταν sold - out . Ta τελευταία σου έδιναν πρόσβαση σε ειδικό χώρο στην αριστερή άκρη του συναυλιακού χώρου αλλά από ότι είδα από κοντά, παρόλο που είχες την άνεση σου σε τραπεζάκια, σταντ καρέκλες κτλ. δεν ήσουν και πολύ κοντά στις κεντρικές σκηνές όπου διαδραματιζόταν το «έργο» αλλά παρακολουθούσες κυρίως από τις γιγαντοοθόνες. Τα κανονικά combi εισιτήρια, παραδόξως, ήταν διαθέσιμα ακόμη και λίγες ημέρες πριν το γεγονός αλλά είχαν εξαντληθεί τα μονοήμε

Graspop Metal Meeting 2016. 2η ημέρα (Paradise Lost, Testament, Obituary, Ghost, Slayer, Nightwish)

Δεύτερη ημέρα λοιπόν και καθόσον χρειαζόμουν λίγο χρόνο βραδινού ύπνου και ξεκούρασης και μια κάποια απόσταση να διανύσω μαζί με παρκάρισμα, περπάτημα κτλ, «έσκασα» κατά τις 15.00 στο χώρο αν και πρόθεσή μου ήταν να έρθω νωρίτερα. Ο καιρός ήταν χάλια, έβρεχε κατά διαστήματα αλλά η διάθεση παρά ταύτα ήταν στο ζενίθ αναλογιζόμενος τι έχω να δω και σήμερα. Ξεκινώντας την περιγραφή της ημέρας σκόπιμα παραβλέπω και δεν αναφέρομαι καν στους Headliners της 1 ης σκηνής Volbeat . Κατά την ταπεινή μου γνώμη, μια απίστευτη υπερβολή  των διοργανωτών, που έκαναν επίσης το 2014 πάλι επιλέγοντάς τους ως headliners στο κεντρικό stage πάνω από Gamma Ray και Mastodon ! Ακριβώς ίδια φάρσα μας έκαναν στο Download του 2005 με Headliners κάποιους Feeder στην Main Stage αφήνοντας πίσω τους Garbage και Megadeth ! Οκ, καλοι μουσικοί, εχουν βγαλει καλές δουλείες, έχουν επιρροή  αλλά όσο και να τραβήξουμε την επιτυχία τους, Headliners σε main stage ενός υπερ-φεστιβάλ δεν τους βάζεις ....